Counseling bij stress en burn-out

Counseling bij stress en burn-out

Stress betekent spanning of druk. Het is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om het beste uit jezelf te kunnen halen. Gezonde stress is de spanning die voelt bij bijvoorbeeld een sollicitatie of examen. Daarna kun je ontspannen en weer verder gaan.

Werk je te lang met een hoog stressniveau, dan kun je ziek worden, oftewel een burn-out krijgen. Je accu raakt leeg. Je krijgt lichamelijke en/of mentale klachten die je belemmeren in je dagelijkse functioneren.

Herstellen van een burn-out vraagt in eerste instantie om zelfzorg. Daarna kan counseling je helpen om inzicht krijgen in je gedachten en emoties. Samen maken we een herstelprogramma op maat dat is afgestemd op jouw situatie. Interventies die we kunnen inzetten zijn bijvoorbeeld: runningtherapie, ontspanning, mindfulness, imaginaties, tafelopstellingen, conflicthantering en gesprekstherapie. Hiermee werk je actief aan het vergroten van je draagkracht.

Een van de moeilijkste dingen bij herstel is het voelen en aangeven van je grenzen. Bij bijna alle mensen met een burn-out is een gebrek aan grenzen stellen de oorzaak. Tijdens de counseling staan we stil bij dit thema, zodat je de signalen die je lichaam geeft weer kunt voelen en aanvaarden. Dit helpt je ook om op een goede manier te communiceren met bijvoorbeeld je werkgever en de arbo-arts of bedrijfsarts. Je leert ook je eigen persoonlijke ruimte te creëren. Een ruimte waarin jij je fijn voelt en je keuzemogelijkheden ervaart en de tijd neemt die je nodig hebt om te herstellen.

Wist je trouwens dat ik ook groepstrainingen aanbied voor het omgaan met stress- en burn-outklachten? In zes bijeenkomsten helpt het groepsproces je om stappen vooruit te zetten in je herstelproces.

Kennismaken of direct aanmelden

Stuur me een bericht om een korte kennismaking aan te vragen of je direct aan te melden voor counseling.

6 + 6 =