Psychotherapie

Integratieve psychotherapie

Heftige traumatische ervaringen kunnen op sommige momenten je functioneren verstoren en belemmeren. Therapie kan je helpen bij het ontdekken en aanpakken van de oorzaak, zodat je verder kunt met je leven. Je leert om diepgewortelde patronen uit het verleden los te laten en nieuwe mogelijkheden te ontdekken en in te zetten.

Integratieve psychotherapie is een vorm van therapie die je hele ervaring als mens in een bepaalde situatie of context betrekt bij de behandeling. De bouwstenen van elke menselijke ervaring zijn: het gevoel, de gedachte, het gedrag en de invloed ervan op anderen, de lichamelijke sensatie, het beeld dat je hebt bij de situatie en de betekenis die je eraan geeft.

Ik maak gebruik van verschillende vormen van de verbeelding om ervaringen die in je onderbewuste zijn opgeslagen naar boven te halen en op te lossen. In plaats van erover praten, kun je er direct mee aan de slag.

Neem als voorbeeld een moment tijdens een vakantie waarbij je op het strand ligt. Stap in de situatie alsof het nu plaatsvindt. Hoe voel je je? Wat denk je? Welk beeld heb je hierbij? Welke sensatie heb je in je lijf en waar precies in je lijf? Hoe gedraag je je op dit moment? Hoe reageren andere mensen? En wat betekent dit allemaal voor jou?

Dit complex van bouwstenen kan soms een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden naar boven halen. Iets waar je al jaren mee rondloopt en waar je niet zo goed mee weet om te gaan. Dus je negeert het, of je stopt het weg, maar het kost je enorm veel energie. Door therapie kun je deze psychische inhouden ontdekken en oplossen, zodat je het verleden achter je kunt laten en veel lichter verder kunt gaan met je leven.

De integratieve benadering gaat ervan uit dat elk mens beschikt over een zelfhelend vermogen. Dat wil zeggen dat je alles in huis hebt om je zo te voelen zoals je wilt voelen, je doelen te bereiken en je dromen te verwezenlijken. De behandeling is op maat en is erop gericht dit vermogen te activeren en effectief in te zetten.

Als je wilt starten met psychotherapie, houd dan rekening met deze zaken:

  • In het geval van lichamelijke klachten, is het altijd belangrijk dat je vooraf ook je (huis) arts hebt bezocht.
  • Kortdurende psychotherapie is niet geschikt voor mensen met een psychiatrische aandoening of een therapie belemmerende verslaving.

Kennismaken of direct aanmelden

Stuur me een bericht om een korte kennismaking aan te vragen of je direct aan te melden voor psychotherapie.

 

15 + 14 =